Flytteguide: 4 ting at have styr på når man flytter til Berlin

Berlin er i disse år en af de mest populære europæiske hovedstæder og tiltrækker sig således folk fra nær og fjern der kommer for at søge arbejde herunder også fra Danmark. Men der er dog en lang række ting at have styr på hvis man står foran at skifte Danmark ud med den tyske hovedstad. Så hvis du selv står foran at skulle flytte kommer der her en kort tjekliste.

1: Transport eller opmagasinering af dine ting?

Det første man skal have styr er hvilke ting man vil tage med sig til Tyskland ved flytning. Alt efter hvor mange ting du har i din nuværende bopæl står valget mellem enten at få det hele opmagasineret eller at tage det hele med. Det afgørende i denne forbindelse er hvor lang tid du regner med at være i Berlin. Hvis du kun skal studere eller arbejde et halvt år kan det bedst svare sig at få sine ting opmagasineret enten hos venner eller familie. Men hvis man skal være væk i længere tid såsom et til flere år kan det bedre svare sig at pakke sine ting ned og tage det med sig. Her er der den store fordel at Berlin ikke er længere væk end en 8 timers køretur og derfor kan man nemt pakke en trailer og tage det vigtigste med sig. Hvis du står foran at skulle flytte kan du eventuelt finder nogle kasser til dine ting her.

Derudover er det også billigt at købe nye møbler i Berlin så hvis man vælger at sælge sine egne møbler herhjemme inden man tager af sted, vil man ofte kunne få dem til at række endnu længere syd for grænsen.

2: Sørg for at melde dig ind i en sygekasse ved ophold over et år

En anden ting man skal sørge for at få gjort så snart man kommer til Tyskland er at melde sig ind i en tysk sygekasse. I Tysklands er sundhedssystemet væsentligt anderledes end herhjemme hvilket betyder at man derfor skal tegne en forsikring igennem en sygekasse som i tilfælde af ulykker eller sygdom vil dække størstedelen af dine udgifter. Din arbejdsgiver indbetaler derfor hver måned penge til sygekassesystemet. Mange dansere tror fejlagtigt at de vil forblive dækkede af deres sygesikringskort. Dette er dog kun muligt at være i et år.

3: Få dig en bankkonto i Tyskland

En tredje ting som er vigtigt at få gjort så snart man kommer til Tyskland er at oprette en bankkonto i en bank i Tyskland. Dette er særlig vigtigt hvis man skulle få brug for at få udbetalt skades dækning af en tysk sygekasse da disse kun vil udbetale erstatnings beløb til tyske kontis. I Tyskland findes der dog mange gode banker at vælge imellem fra Deutsche Bank til HSBC. Desværre er der ingen danske banker der har filialer i Berlin men hvis man gerne vil have en bank med et skandinavisk præg kan man eventuelt benytte Banknorwegian.

4:  Find en bolig i god tid

Som en sidste ting er det vigtigt at man får fundet sig en bolig i god tid da det tyske boligmarked er brandvarmt og derfor kan man komme til at bruge lang tid på at lede efter lejligheder særligt i de centrale dele af Berlin. Her er der dog den fordel at metro- og subsystemerne gør at man kan komme relativt hurtigt fra A-B.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *