Arbejde i Berlin – Hvad med a-kasse?

Hvert år drager mange tusinde danskere mod Tyskland, Berlin i særdeleshed, for at arbejde.

Der er flere og spændende jobs at få i den pulserende tyske hovedstad. Det kan være et spændende kapital af dit liv at indlede. Du skal dog være opmærksom på reglerne, hvis du lige nu er medlem af en dansk a-kasse. Det skal du nemlig ikke blive ved med.

Hvis du tager arbejde i andre EØS-lande – det vil sige EU, Schweiz, Norge og et par øgrupper – skal du melde dig ind i arbejdsløshedsforsikringen i det respektive land.

Det tyske system adskiller sig væsentligt fra de danske a-kasser – vi ser her på hvordan:

Lovpligtig betaling

I Tyskland betaler alle til ”Arbeitslosengeld”. Du bliver automatisk tilmeldt til systemet, når du ansættes af en tysk arbejdsgiver.

Hvis du kan forstå tysk, kan denne video hjælpe dig med at forstå systemet hos vores naboer til syd:

Den månedlige bidragssats til systemet er på 3 %, hvor du og din arbejdsgiver hver betaler 1.5 %. Din betaling er ikke som i Danmark et fast beløb, men således afhængig af, hvor høj en løn, du får udbetalt.

Din udbetaling, hvis du mister dit arbejde og skal have understøttelse, er derfor også afhængig af, hvad du før fik i løn. Du får 60 % af din tidligere løn. Hvis du arbejdsløs, får du 67 %. Der er dog en grænse på samlet 5.000 euro om måneden i Berlin. For at kunne få understøttelse i Tyskland, skal du de sidste 2 år op til begyndelsen af din arbejdsløshed have været ansat og betalt til forsikringsordningen minimum i 12 måneder.

Blå sygesikringsbevis i Tyskland

Når du flytter til Berlin, er du dækket af dit blå sygesikringsbevis i det første år, så længe du ikke arbejder, men er på ferie eller studerer.

Hvis du arbejder i Berlin, skal du betale til den tyske lovpligtige sygesikring. Du har takket være EU’s regler om arbejdskraftens fri bevægelighed inden for unionen ret til at flytte til Berlin og arbejde her. Du har mulighed for at blive behandlet på hospitaler på lige vilkår med tyskere, når du først begynder at betale SKAT her. Tyskland var det første land i verden til at tilbyde et sikkerhedsnetværk inden for sundhed til rådighed for deres borgere i slutningen af 1800-tallet, og deres system er i dag et af verdens bedste.

Du bør dog tegne en separat sygeforsikring, hvis du har råd til det og altid ønsker den bedste behandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *