Stadigvæk en god investering at købe lejlighed i Berlin

Har du også tabt dit hjerte til kulturelle og historiske Berlin? Metropolen som byder på anderledes oplevelser, dufter af rigtig storby og alligevel kun befinder sig en køretur på 5,5 time væk fra den danske grænse, så er du bestemt ikke alene. Mange danskere investerer i lejligheder i Berlin, hvor priserne stadigvæk er en del under prisniveauet i Danmark og samtidig giver det mulighed for en forlænget weekend getaway uden at skulle bekymre sig om at finde hotelovernatninger.

Ny lov om udlejning i Berlin

I Berlin har der i mange år været et godt marked for at udleje sin lejlighed  til både turister og studerende, men med en ny lov vedtaget af Bystyret, som trådte i kraft i starten af maj 2016, blev det forbudt at udleje sin private lejlighed gennem udlejningsportaler som blandt andet Airbnb og Wimdu. Dette er en konsekvens af, at disse private udlejlningsportaler er blevet så populære, at hotelindustrien kan mærke det på deres omsætning. Derudover er der blevet spekuleret i lejlighedsopkøb med henblik på at udleje til turister. Dette har presset priser på lejlighederne op og har betydet, at tyskerne selv har svært ved at kunne købe ejendom i byen. For dig, som udlejer, kan det medføre store bøder og afgifter, hvis du alligevel fortsætter med at udleje via f.eks. Airbnb. Lejere bliver ikke straffet, hvis de lejer en lejlighed gennem Airbnb, da det er svært for udenforstående at kunne vide, hvorvidt lejligheden hører under den nye lov. Der gives nemlig dispensation i nogle tilfælde, og ligeledes er det også lovligt at udleje nedlagte erhvervsmål.

Det man skal huske på er, at det imidlertid ikke totalt begrænser muligheden for at udleje sin lejlighed. Du må stadigvæk gerne udleje lejligheden gennem danske feriefonde og låne lejligheden ud til venner og familie. Desuden kan du købe lejligheden som en investering, du kan leje ud som langtidsleje. Så selvom reglerne er blevet strammet, er det stadigvæk en god investering at købe lejlighed i Berlin, hvor du får meget for pengene – det kan sidestilles med at have et sommerhus i Danmark.

Renover din lejlighed selv

En hurtig søgning på nettet giver en række hits med billige og centralt placerede lejligheder i Berlin. En 2 værelses lejlighed på 64m2 i bydelen Mitte kan således købes til 442.000 kr – en pris, som du nærmest ikke kan finde en andelslejlighed for i en forstad til København. Ofte har lejlighederne dog brug for en kærlig hånd og en del renoveringsarbejde, hvis man ønsker de nyeste bekvemmeligheder og et opdateret look. Der har været gang i et kæmpemæssigt bygge- og renoveringsprojekt i Berlin siden Berlinmurens fald, hvilket du ikke har kunne undgå at bide mærke i, når du kigger ud over den Berlinske skyline, hvor du uden problemer kan tælle de første 10 gule bygningskraner. Det kan sagtens betale sig at renovere, da der er et højt afkast på en investering i renovering, fordi man kan tillade sig at tage en højere husleje.

Medbring byggematerialer

Medmindre du er velbefaren udi det tyske sprog, kan det være lidt af en sprogbarriere at skulle købe byggematerialer i Tyskland. Du kan sagtens spare en god slat penge, men det kan være svært at skulle finde rundt i tyske byggemarkeder og spørge om vej til de forskellige varer, hvis man ikke helt ved, hvad de hedder. Du kan med fordel medbringe værktøj og andet relevant, og derefter svinge fordi et velkendt supermarked som Bauhaus. Her kan du gøre en del forarbejde ved at finde specifikationerne og produktnavnene på byggematerialerne på virksomhedens hjemmeside forud for et besøg. Forsøg ikke at låne, leje, købe alle byggematerialer i Tyskland, da det vil tage uhensigtsmæssigt lang tid at finde frem til det hele i Berlin. Det koster ikke meget at leje en varevogn hjemmefra, og den er handy, når du alligevel skal køre rundt og hente byggematerialer i Berlin. Desuden kan du finde konkurrencedygtige priser, hvis du handler byggematerialer på danske online webshops, som eksempelvis www.stigefabrikken.dk, set i forhold til, hvis du skal finde dem i fysiske byggemarkeder.

Så er du interesseret i at investere i en lejlighed, så start med at gå online og vurder lejlighedsudbudet i de kvarterer, du synes er spændende. Herefter bør du kontakte en lokalkendt ejendomsmægler, som kan arrangerer nogle lejligheds forevisninger. Vær opmærksom på, at du betaler et gebyr til ejendomsmægleren, hvis du vælger en af de lejligheder, de har formidlet. Har du taget kontakt til flere ejendomsmæglere, og de uafhængig af hinanden fremviser den samme lejlighed, som du vælger at købe, betaler du et gebyr til begge ejendomsmæglere. Lav en vurdering af, hvad der skal renoveres på baggrund af tilstandsrapporten. Lav et overslag og find priser på, hvad det vil koste at renovere. Prisen på lejligheden og renoveringsarbejdet bør være det grundlag, du har at vurdere de forskellige lejligheder ud fra, så du finder en lejlighed, der passer i pris.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *